“Докато растеш, ще откриеш, че имаш две ръце - едната, за да помагаш на себе си, а другата, за да помагаш на другите. Втората трябва да бъде много по-щедра.” - Одри Хепбърн

Настоящата година е към своя край, тя беше различна и изпълнена с предизвикателства. Пандемията, новите мерки и правила промениха изцяло начина, по който Ротаракт клубовете в цялата страна функционират. Много клубни сбирки бяха отменени, много проекти отложени, много събития не се състояха.

В края на ротарианската 2019/2020 година, нашият клуб взе решението да използва средствата, планирани за организацията на 14-тия ни рожден ден, за една благотворителна кауза.

Нашата цел бе да помогнем на социално уязвими граждани от Бургас, ползващи Обществената трапезария - съвместна инициатива на Областен съвет на БЧК - Бургас и община Бургас. Това са основно възрастни хора с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни деца.

Продължавайки един от най-устойчивите ни проекти „Левски сред нас“ ние от Ротаракт клуб Бургас-Пиргос решихме да напомним на нашите съграждани за делото и живота на Васил Левски и да ги върнем към онзи морал и ценностната система, в които трябва да се стремим да възпитаваме новото поколение. По повод навършването на 146 години от обесването на Левски, поднесохме венец в знак на уважение и почит към Апостола на 19 февруари в Морската градина в Бургас. Поехме и инициативата да разпространим неговият лик сред деца и възрастни, в начални училища, гимназии и на публични места в града, където повече хора да могат да си спомнят за неговото дело, да се почувстват горди, а защо не и да се възроди националното ни съзнание.

  "Две хубави очи, душата на дете." В събота на 11 февруари Ротаракт клуб Бургас – Пиргос посети дома за деца лишени от родителски грижи в гр. Средец. Деца талантиливи, умни и макар тяхната орис лъчезарни и често усмихнати. Като Стоян, който е в I-ви клас и винаги се усмихва щом разговаря с теб, но не и щом застане пред обектива за обща снимка. Тогава неговата усмивка отсъства сякаш избягала и скрила се между страниците на книжките, които чете. Или като Васко комуто искрено завиждам за неговите невероятни умения с топката. Васко, който мечтае да стане футболист, но дори и да не успее винаги може да стане художник и това са неговите думи.

  Утрото на този съботен ден по нищо не издаваше, че денят ще е толкова различен, някак специален. В този ден нашият клуб дари на дома библиотека, порт манто, книги и играчки. Инициативата бе осъществена със съдействието на Антарес мебел и управителя на фирмата Жечо Вичев. Но не самото дарение бе толкова специално колкото чувството, което срещата ни с тези деца предизвика у всеки един от нас.

Като продължение на дългогодишната традиция да напомняме за делата на Васил Левски, тази година ние от Ротаракт клуб "Бургас-Пиргос" решихме да разпространим още портрети с лика на Дякона.

  Първият портрет беше предоставен на Областна Дирекция Земеделие - гр. Бургас, където г-жа Лидия Станкова ни благодари и подкрепи инициативата ни.

  Втората рамка с лика на Апостола беше предоставена на детска градина "Златното ключе" в ж.к Възраждане. Сред най-малките родолюбци там настъпи истинска еуфория като децата искаха да си направят снимки с портрета. Впечатление направи, че малчуганите знаеха много добре кой е „Апостолът на свободата“.

  Третият портрет беше поставен в Адвокатска кантора Петрова и Минков. Приятелите от там много харесаха каузата на проекта и пожелаха да се включат в него, а адвокат Петрова написа благодарствено обръщение към Ротаракт Бургас – Пиргос:

Levski

  

Тази е поредната ротарианска година, в която РАК Бургас-Пиргос продължи развитието на проекта, свързан с популяризиране личността и делото на Васил Левски. До момента изпълнихме предварително заложените в проекта фази, а именно запознаване на висши държавници, хора заемащи обществени постове, национални и регионални медии със завета на великиябългарин. Поставяне на портрета с посланието на Васил Левски на обществени места и намиране на последователи на проекта в лицето на нашите приятели Ротарактори, и сега се радваме на изключително голям интерес, който излиза извън пределите на Ротари. Но не спряхме до тук и продължаваме напред с ентусиазъм. След разговори с изследователи на делото на Васил Левски възникнаха спорове относно автентичността на текста и се породи идеята за промяната му. През месец октомври след консултация с председателя на общински комитет Васил ЛевскиБургас госпожа Данка Георгиева се стигна до новият облик на портрета, с който сме сигурни, че ще успеем да докоснем повече последователи. Следва да отправим покана към всички приятели от всички клубове да се включат в реализацията на проекта и онагледят посланието на територията на цялата страна и то да бъде чуто и видяно отвсеки. Станете и вие част от тази прекрасна идея!

http://www.levskisrednas.org

Оптимист съм, че заедно можем да постигнем велики неща, заяви американският посланик Джеймс Уорлик  пред бургаски ротарианци и техни гости в четвъртък вечер. Уорлик бе гост на седмичната сбирка на РОТАРИ КЛУБ БУРГАС ПИРГОС, на която присъстваха представители на други клубове от града и областта, както  и общественици. Уорлик изненада аудиторията с 10-минутно встъпително изявление на български.