Левски сред нас, 146 години по-късно

Продължавайки един от най-устойчивите ни проекти „Левски сред нас“ ние от Ротаракт клуб Бургас-Пиргос решихме да напомним на нашите съграждани за делото и живота на Васил Левски и да ги върнем към онзи морал и ценностната система, в които трябва да се стремим да възпитаваме новото поколение. По повод навършването на 146 години от обесването на Левски, поднесохме венец в знак на уважение и почит към Апостола на 19 февруари в Морската градина в Бургас. Поехме и инициативата да разпространим неговият лик сред деца и възрастни, в начални училища, гимназии и на публични места в града, където повече хора да могат да си спомнят за неговото дело, да се почувстват горди, а защо не и да се възроди националното ни съзнание.

 

Разпространихме портрета на Васил Левски първо в училищата, за да може бургаските ученици да си припомнят и да се заинтересуват повече. Всеки уважаващ себе човек би трябвало да иска да разбере повече за историята на народа си и за великите дела на предците си . Особено за децата е важно да научат какво е постигнал човек, воден само и единствено от любов към родината и че промяната започва от нас самите.

Нашият малък принос се изрази в дарението на портрети на Левски в много бургаски училища, сред които: СУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, ГРЕ „Г.С. Раковски“, СУ „Епископ Константин Преславски“, НБУ „Михаил Лъкатник“, ОУ „Антон Страшимиров“. Благодарим за доброто посрещане във всички училища и за това, че не просто приеха портрета в техните сгради, учебни стаи и кабинети, а че прегърнаха идеята по-често да напомняме за делата и думите на нашите велики предци.

Призоваваме всички бургазлии, които срещнат портрета на Васил Левски на някоя автобусна спирка, пътувайки за работа или просто минавайки по улицата, да се спрат и да си припомнят неговите думи.

Благодарим на Ротари клуб Бургас-Пиргос, Община Бургас, на печатници „Принтер.БГ“ и „Byte Plus“, за помощта в осъществяването на нашата инициатива!

Нашата цел е да напомним на хората да са по-сплотени и задружни. Нека всеки един от нас се опита да допринесе за положителна промяна на обществото, да върнем малко „поостарелите“ ценностна система и безкористен начин на живот.

Вглеждайте се в себе си, в приятелите и близките си, в съгражданите си, защото хората, които могат да ни заразят с доброта, трудолюбие и отдаденост са СРЕД НАС.