В съвременното общество на прекалено потребление и все по-ограничени естествени ресурси често се налага да подхождаме с грижа, внимание и мисъл към обкръжаващата ни среда, да мислим за използването на възобновяеми източници на енергия, за рециклиране и устойчиво развитие.

Ние от Ротаракт клуб Бургас-Пиргос вярваме, че тези ценности и начин на мислене трябва да се възпитават и окуражават у децата от най-ранна възраст. По този начин грижата за околната среда неусетно ще се превърнне в техен приоритет по подразбиране.

Провокирани от тази идея, за пилотна година реализирахме проекта „Зелен Отпечатък“ съвместно със сдружение „Зелена Странджа“. Основна цел на инициативата бе да повиши информираността на най-малките ученици за значението, опазването и устойчивото развитие на растителния свят, в частност – дърветата и горите, както и да ги мотивира да се включат в организирано засаждане на дръвчета в Морската градина на град Бургас.

panorama

Още снимки в галерията

13 и 14 януари 2018 г.

Да реализираш един приказен проект заедно с приятели е удоволствие. Да направиш едно помещение по-красиво и приветливо за неговите посетители бе предизвикателство, което ние от Ротаракт клуб Бургас - Пиргос решихме да предприемем.

С огромно желание и в типичен Ротарански дух ние запретнахме ръкави и положихме основи на проекта “Ротаракт разказва приказки”, който е вече реалност в кабинета за детска консултация в ДКЦ II Бургас ( Трета поликлиника ).

Положихме усилия да покажем на лекари, родители и техните деца как една обикновена приемна стая може да бъде преобразена в по-цветно, уютно и забавно място.

Най-голяма следа в нашият проект остави художникът Иван Янков (Esteo Esteroni), добре познат с творческия си талант от проекта ни “Левски сред нас” и неговите приказни герои. Благодарим на него и на ръководството на ДКЦ II, че ни гласуваха доверие, съдействаха и приветстваха нашата идея.

Ние вярваме, че с общи усилия, стимул и мисъл за другите можем да постигнем повече. Пожелаваме си още такива значими проекти и да срещаме все повече примери и добри дела, които носят радост и усмивки на нашите деца.

Проект на Ротаракт, младежката програма на най-голямата неправителствена хуманитарна организация в света, Ротари Интернешънъл, ще помогне за кариерното ориентиране на български гимназисти. Инициативата е наречена „Ден на професиите“ и ще бъде осъществена на национално равнище от Ротаракт клубовете в България. Ние от Ротаракт Бургас-Пиргос също ще вземем участие.

Голяма част от гимназистите не са добре запознати с възможностите и перспективите на различните специалности, които могат да изберат за своето висше образование и това е една от основните причини за зараждане на идеята за „Ден на професиите“. Образованието и грамотността, както и икономическото и обществено развитие са част от фокусите на Ротари Интернешънъл, тъй като те са в основата на успешното професионално, а и личностно развитие на всеки човек.

„Ден на професиите“ е напълно безплатно събитие,

sedni_procheti

  

Вдъхновени от концепцията Little Free Libraries, водеща своето начало от 2009 г. в САЩ, ние от Ротаракт Бургас-Пиргос стартирахме проект „Седни и прочети“ през 2015 година с огромното желание да пренесем идеята за безплатни библиотеки и в любимия ни град Бургас.

Нашатa цел бе гражданите и гостите на Бургас да взимат и четат книги от специално изработените от нас дървени къщички. Призивът ни към минувачите, които решат да разлистят страници докато се наслаждават на пейзажите в красивата ни морска градина е да са готови да споделят своите четива, а също така и да връщат книгите, които са взели или да ги заменят с нови. По този назин се възпитава една нова култура на четене у хората, а дали всъщност не е стара, но малко позабравена.

137 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО И НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

3 март, 2015

Какъв по-добър ден от днешния да припомним на граждани и гости на Бургас за достойните хора от нашето минало. Васил Левски, символ на смелост и себеотрицание, днес е тук, за да събуди позабравени идеали.

Ликът на Левски, положен на 40 кв.м площ на фасадата на сграда е естественото продължение на дългогодишен проект на Ротаракт клуб Бургас-Пиргос. Целта ни е да провокираме всеки да потърси и намери частица от идеалите на този велик българин в себе си.

„Спорт без граници” е един от най-мащабните проекти, който е реализирал Ротаракт клуб Бургас – Пиргос. Мащабни от финансова гледна точка, както и от гледна точка на брой ангажирани за създаването и функционирането на отбора хора и институции.
Основната цел на проекта е формиране и развиване във времето на баскетболен отбор за хора с физически увреждания в град Бургас. На територията на Република България вече има 2 такива отбора- в София и Варна.

  

И тази година за пети пореден път се проведе инициативата “Деца помагат на деца” на РАК Бургас- Пиргос. Тя се състой в това да осигурим дрешки и играчки за децата от дом „Щурче” в гр. Средец, а също и да подарим на малчуганите няколко усмивки и приятни емоции.

Традиционно проектът се провежда на няколко етапа. В началото на месец Ноември  разлепяме плакати, за да информираме децата и техните родителите, ако имат възможност и желание да дарят вече не толкова необходимите им дрешки и играчки. Към края на месеца минаваме по всичките детски градини, за да съберем и извозим дрешките до химическо чистене. Последният етап е транспортирането на дрешките и играчките до дома.

The Green Week Project бе иницииран от нашите приятели от РАК Солун Анатолия, които поканиха всички клубове да се присъединят към тази прекрасна идея.  Ето, че и нашият клуб реши да се включи в този проект. Ние вярваме в това, че всеки един клуб трябва да реализира поне един проект, свързан с опазването и подобряване на екологичното равновесие. Ето защо в един прекрасен слънчев ден в края на април се събрахме и засадихме дръвче на алеята на Ротари в морската градина в град Бургас. Присъединете се и вие към тази идея, защото заедно можем да променим света!!!

За четвърта поредна година Ротари клуб Бургас-Пиргос организира RYLA семинар, който се проведе от 06.04.2012 до 08.04.2012, в гр. Бургас, хотелски комплекс „Атлантис”.  В семинара взеха участие приятели от Интеракт и Роатаракт клубове от цяла България. Лектори на семинара бяха нашите приятели Невяна Янкова и Иван Тотев от Ротаракт клуб Бургас-Пиргос.  Това беше един прекрасен уикенд, в който младите участници не само успяха да научат много нови и интересни неща за лидерството, за самите себе си, а и да създадат истински приятелства. Именно това ще бъде и целта на следващия RYLA семинар, който ще се проведе догодина и ще бъде международен. Пожелаваме си успех и много нови приятели от всички краища на света!!!

AROUND THE WORLD

   

Скъпи приятели, в духа на мотото на Rotary International за 2011/2012„Опознай себе си, прегърни човечеството”, ние от РАК Бургас- Пиргос, решихме да създадем проект, в рамките на който Ротаракт клубове от цял свят, имат възможност да презентират своята родината пред света и споделят това с всички нас.

Този проект ще ни даде възможност да се докоснем до чужди култури, до непознати и далечни места, без съмнение ще обогати нашата обща култура и ще ни дари с нови познания за света. И не на последно място проектът е чудесен повод за сближаване с други Ротаракт клубове, а защо не и създаване на нови приятелства.