„Седни и прочети“

sedni_procheti

  

Вдъхновени от концепцията Little Free Libraries, водеща своето начало от 2009 г. в САЩ, ние от Ротаракт Бургас-Пиргос стартирахме проект „Седни и прочети“ през 2015 година с огромното желание да пренесем идеята за безплатни библиотеки и в любимия ни град Бургас.

Нашатa цел бе гражданите и гостите на Бургас да взимат и четат книги от специално изработените от нас дървени къщички. Призивът ни към минувачите, които решат да разлистят страници докато се наслаждават на пейзажите в красивата ни морска градина е да са готови да споделят своите четива, а също така и да връщат книгите, които са взели или да ги заменят с нови. По този назин се възпитава една нова култура на четене у хората, а дали всъщност не е стара, но малко позабравена.

 Началото на проекта поставихме на 4 Юли, 2015 г. с първата къщичка за книги успешно монтирана в Морската градина, в близост до културен център “Морско казино” и сцена “Охлюва. Тук няма да пропуснем да благодарим на община Бургас за подкрепата и оказаното съдействие.

През Декември 2015 година, съвместно с училищното настоятелство на ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас, успяхме да монтираме във вътрешния двор на училището и втора къщичка за четене. Целта ни бе учениците да могат да повишат нивото на образованието си и да ги мотивираме да четат разнообразни книжки с полезно за тях съдържание. Официалното откриване на съоръжението се състоя в присъствието на много ученици, родители, както и ръководството на ОУ „Бр. Миладинови”. Децата имаха възможност първи да поставят избраните от тях книжки в къщичката, както и да прочетат свои любими текстове. Беше възпитателно дори и за нас да гледаме как се разделят с любимите четива с целувка, за да дадат възможност на друго дете да се докосне до магията на тази конкретно книжка.

 Проектът „Седни и прочети“ не е приключил и ние от РАК Бургас имаме голямото желание да инициираме и подпомогнем поставянето на още безплатни библиотеки, с които да събудим интереса на малки и големи към книгата. Нека всеки от нас намери време да се отърси от забързаното ежедневие и да се потопи в книжния ни свят. Ще се радваме много ако към книгите, които оставяте, защото “ДА” много граждани зареждат нашите библиотеки, оставяте малко послание до следващия читател. А ние ще се радваме да сме медиатори на тази книжна енергия. Ела и чети с нас!