„СПОРТ БЕЗ ГРАНИЦИ”

„Спорт без граници” е един от най-мащабните проекти, който е реализирал Ротаракт клуб Бургас – Пиргос. Мащабни от финансова гледна точка, както и от гледна точка на брой ангажирани за създаването и функционирането на отбора хора и институции.
Основната цел на проекта е формиране и развиване във времето на баскетболен отбор за хора с физически увреждания в град Бургас. На територията на Република България вече има 2 такива отбора- в София и Варна.

В световен мащаб този спорт се заражда в Англия, непосредствено след втората световна война, в следствие на желанието на ветерани от войната да запълват пълноценно времето си, след като са получили физически увреждания на фронта.
Спортът бързо набира популярност и привлича все повече привърженици. Днес има световна федерация по баскетбол за хора с увреждания, в която членуват над 80 национални федерации. Над 100 000 души в световен мащаб практикуват баскетбол в инвалидни колички. Някой от тях професионално, други просто за здраве, тонус или социални контакти. Това е и най- популярният спорт сред хората с увреждания. Баскетболът е официална дисциплина в Летните параолимпийски игри. Количките, които се ползват при игра са специализирани. Не се използват стандартните колички на играчите, с които се придвижват във всекидневието си.

Етапите, през които премина проектът в Бургас са:

– Проучване мнения на потенциални състезатели в Бургас и региона, както и подбор на такива;
– Набиране на средства за закупуване на специализираните колички посредством организиране на масови събития, както и лични дарения на физически и юридически лица;
– Поръчка и доставка на количките;
– Осигуряване на транспорт, треньор, екипи, топки, поддръжка на количките;
– Осигуряване безплатни посещения на играчите до достъпен за тях фитнес център, където могат да подържат своето тяло здраво и силно, както и да добият физическа издържливост, която да им помогне в баскетбола.

На 18.01.2014 година беше проведена първата неофициална тренировка на отбора, което означава че всички играчи и треньорът за първи път се събраха в спортната зала и изпробваха количките.

На 14.март.2014 година е планирана първа официална, демонстрационна тренировка на отбора, за да покажем на всички, които повярваха в нашата кауза, какво сме направили.

Специални благодарности за огромната подкрепа до момента изказваме на:

Ротари клуб Бургас-Пиргос,
РАК София Балкан,
ИАК Бургас-Пиргос, ИАК Бургас-Приморие, ИАК Бургас,
Община Бургас в лицето на г-н Димитър Николов, кмет на Община Бургас,
д-р Лорис Мануелян, заместник кмет по здравеопазване, превенции, социални дейности, трудова заетост и спорт
г-жа Веселина Деведжиева, началник отдел „Спорт” към Община Бургас
Общинско предприятие "Спортни Имоти" Бургас, в лицето на г-н Живко Иванов,
Общинско предприятие "Бургасбус", в лицето на инж. Петко Дрегнев,
Константин Пеев – треньор на отбора;
Спортен клуб „Джавелин”, в лицето на Есмерай Ибрям
DHL,
Интерхотел "Българи" гр. Бургас,
Красико Спорт;
Pure Health and Fitness Burgas,
както и на всички останали, които приеха каузата ни, като лична и отделиха от своето време, средства и желание за реализирането на този невертоятен проект!

Със създаването на отбора в Бургас, се дава възможност на хората с физически увреждания в града да спортуват, да се социализират, да си поставят високи цели в спорта и да постигат успехи. Спортът е интересен и атрактивен не само за състезателите и техните семейства, а и за общността, като цяло.